In 1930 wordt de vuurkoord met de kleuren van het oorlogskruis aan het Regiment TTr toegekend, gemachtigd om op zijn vaandel de namen van de veldslagen van "IJzer", en "Vlaanderen 1918" in te schrijven waaraan telegrafisten en radiotelegrafisten met een buitengewone moed hebben deelgenomen
In de schoot van het Regiment wordt in oktober 1935 een Dienst voor Afluistering en Peiling opgericht en dit op initiatief van bepaalde officieren, gespecialiseerd in radiopeiling. Op hetzelfde moment worden een Schoolcompagniealsook een Depotcompagnie samengesteld. Enige tijd later wordt een codeerafdeling gevormd binnen de Dienst voor Afluistering en Peiling. Ook een Luchtvaartcompagnie wordt samengesteld binnen het Bataljon TSF teneinde de luchtgrond verbindingen te verzekeren ten voordele van de toestellen voor militaire luchtvaart.
Vanaf 1938 worden Gemengde Pelotons (telegrafisten en radiotelegrafisten) gevormd voor de Versterkte Vestigingen van Luik en Namen alsook een Compagnie Alarmradiotelegrafisten teneinde een alarmnet op te richten. Gemengde Pelotons voor de twee Divisies Ardense Jagers verschijnen eveneens in het Regiment TTr. De Pelotons van de Versterkte Vestingen van Luik en Namen worden samengebracht in een Gemengde Compagnie. Deze vormt met de Alarmcompagnie en de Luchtvaartcompagnie het derde Bataljon van het Regiment TTr. De Afluister- en Peilingsdienst wordt er aan toegevoegd in 1939.
In 1939, op de vooravond van de oorlog, beschikte België over de volgende Transmissietroepen :
- een Staf van het Regiment;
- een Bataljon Telegrafisten met vier compagnies, "T" genoemd;
- een Bataljon Radiotelegrafisten met vier radiocompagnies;
- een Gemengd Bataljon, met een Compagnie Aeronautiek, een Alarmcompagnie, een Gemengde Compagnie en een Luister- en Peilcompagnie;
- een Compagnie Depot en Duivenhokken;
- een Transmissieschool gegroeid uit de Schoolcompagnie.
|
De TTr tijdens de tweede wereldoorlog
Op 1ste september 1939 beslist de Belgische Regering het Leger in staat van oorlog te brengen. Het Regiment TTr wordt opgesplitst in verscheidene veldeenheden. Een Bataljon TTr, die een Staf, een Compagnie Telegrafisten en een Compagnie Radiotelegrafisten omvat wordt ingedeeld bij elke actieve Infanteriedivisie en Divisie van eerste reserve. Zij dragen het nummer van de I.D. waartoe zij behoren (1 tot 12). De Infanteriedivisies uit de tweede reserve krijgen elk een Compagnie TTr die een peloton Telegrafisten en een peloton Radiotelegrafisten omvat; deze compagnies worden genummerd van 13 tot 18. De Cavaleriedivisies daarentegen krijgen elk een Bataljon TTr en de Divisies Ardense Jagers een compagnie. Eveneens wordt een Bataljon TTr toegevoegd aan elk van de vier eerste Legerkorpsen, en een Compagnie TTr aan elk vna de drie Legerkorpsen van tweede reserve. Cavaleriecorps echter krijgt een bataljon TTr. Op legerniveau bestaan verder nog het Regiment TTr, de Compagnies TTr van de Versterkte Vestingen, een Bataljon TTr LVG (Luchtverdediging van het Grondgebied) en een Compagnie TTr voor de Achterzone. De Transmissieschool wordt ontbonden teneinde het 40ste Bataljon TTr te vormen dat geïntegreerd wordt in het R.O.C./ Genie.
Het is hier, evenmin als voor de oorlog 1914-1918, mogelijk de gebeurtenissen omstandig te verhalen. Laten we dus enkel eraan herinneren dat de TTr van 1940 hun plicht deden in alle omstandigheden, zelfs de meest verrassende omwille van hun nieuwheid en hun onverwachtheid. Noch de onophoudelijke troepenverplaatsingen, noch de moordende bombardementen en het onderhouden spervuur van de vijandelijke artillerie konden de Transmissietroepen beletten hun gevechtsopdracht uit te voeren.
Welke betere hulde kan er gebracht worden aan de moed van de TTr in 1940 dan het opschrift, toegestaan door het Legerdagorder Nr.114, op het vaandel der Transmissietroepen, van de bondige maar glorievolle vermelding : "Veldslag in België 1940"?
Vanaf oktober 1941 omvat de Stafcompagnie van de Belgische Strijdkrachten in Groot-Brittannië een Sectie Signals. Bij de vorming van de 1ste Groepering (Brigade Bevrijding) wordt deze sectie een onafhankelijke eenheid die onder het bevel van Commandant RICHIR deel zal nemen aan de veldtocht in Frankrijk, België en Holland. In Belgisch Kongo zullen de Transmissie-eenheden eveneens een belangrijke rol spelen tijdens de veldtocht van Abessinië (1941) en binnen het Belgisch Expeditiecorps in het Midden-Oosten.
De overgave bracht de ontbinding mee van de transmissieeenheden maar stelde daarom nog geen einde aan de gevechtsactiviteiten van al de TTr. Sommigen, krijgsgevangen in Duitse kampen, openbaarden er hun vernuft en slaagden erin rudimentaire radioontvangers te bouwen die hen toelieten de geallieerde nieuwsberichten te beluisteren en te verspreiden en, op die manier, de moraal en het geloof in de eindoverwinning bij hun gevangen kameraden wakker te houden. Anderen vervoegden de rangen van de Weerstand en bevochten de vijand in 't geheim.
De TTr na de oorlog: voortdurende reorganisatie
De werkelijke heropleving van de Transmissietroepen begint vanaf maart 1945. Binnen de 3de, 4de en 5de Infanteriebrigades wordt een Transmissiesectie opgericht. Vervolgens worden vanaf eind 1945 de lste , 2de en 4de Bataljons TTr opgericht, bestemd voor de lste en 2de I.D. en voor het 1ste Corps. Deze drie eenheden liggen aan de basis van alle andere Transmissieformaties die later in Duitsland zullen worden samengesteld.
Bij de reorganisatie in 1948 worden de volgende nieuwe eenheden opgericht : het 3de Regiment TTr ingedeeld bij de 3de I.D., het 5de Regiment TTr op legerniveau, het 11de Regiment TTr voor de Basis en het 12de Regiment TTr dat zorgt voor de transmissies voor de Binnenlandse Verdedigingsstrijdkrachten. De lste , 2de en 4de Bataljons worden omgevormd tot de 1ste , 2de en 4de Regimenten TTr. In 1949 daarentegen worden de 1ste en 3de Regimenten TTr ontbonden.
In 1951 wordt de Amerikaanse organisatie overgenomen en dit brengt een grondige herstructurering van de transmissies met zich mee, die nog altijd tot de Genie behoren.
- Het 2de Regiment TTr wordt omgevormd tot de 2de Compagnie TTr ingedeeld bij de 1ste I.D.
- Het 4de Regiment TTr, omgevormd tot 4de Bataljon TTr, wordt aan het 1ste Corps toegevoegd.
- De 6de Compagnie TTr wordt in mei 1951 opgericht in het kader van de 16de Pantserdivisie.
- De 7de Compagnie TTr wordt te Luik opgericht en ingedeeld bij de nieuwe 4de I.D.
- De 81ste Compagnie Supply wordt opgericht in september 1951 teneinde logistieke steun te verzekeren voor de eenheden van het 1ste Corps.
- Het 5de Regiment TTr wordt 5de Bataljon TTr en gaat over naar de BVS.
- Het 11de Regiment TTr wordt 11de Bataljon TTr en geherstructureerd in een constructiebataljon voor de BVS.
In 1954 wordt een nieuwe reorganisatie van de Transmissies doorgevoerd. Binnen de interventiestrijdmacht in de Duitse Bondsrepubliek wordt de 1ste Groepering TTr opgericht die bevat :
- het 21ste Bataljon TTr (Aanleg van verbindingen)
- de 32ste Compagnie TTr (Support)
- de 81ste Compagnie TTr (Ravitaillering en Maintenance)
- het 4de Bataljon TTr wordt het bataljon beheer van de lnterventiemacht
- de 1ste Compagnie ASSU (Luchtsteun), komende van het 11de en vervolgens van het 4de Bataljon TTr wordt ingedeeld bij het 1ste Corps.
De Transmissies van de Binnenlandse Verdedigingsstrijdkrachten ondergaan eveneens een belangrijke herstructurering. De 2de Groepering TTr wordt samengesteld en omvat naast zijn Hoofdkwartier :
- het 5de Bataljon TTr (Beheer en Veiligheid),
- de 100ste Compagnie TTr (Constructie), ex-10de Compagnie TTr opgericht in 1951 te Mechelen,
- de 110de Compagnie TTr/ B.V.S. die voortkomt uit het 11ste Bataljon TTr, ontbonden en gestationeerd te Mons,
- de 162ste, 164ste en 166ste Compagnie TTr (Bevoorrading en Maintenance),
- de 110de Compagnie TTr/B.V.S afkomstig van het ontbonden 11de Bataljon TTr
Op 30 april 1956 verdwijnt de 7de Compagnie TTr samen met de 4de I.D.
De 22ste Compagnie TTr (Radio-interceptie) wordt opgericht in 1957 en toegevoegd bij het 1ste Corps.
In hetzelfde jaar wordt de 44ste Compagnie TTr opgericht als radio-interceptie-eenheid voor de Binnenlandse Verdedigingsstrijdkrachten.
Het jaar 1958 brengt nieuwe herstructureringen met zich mee. In België wordt het 12de Bataljon TTr afgeschaft en dit brengt de oprichting met zich mee van de 121ste, 122ste en 123ste Compagnies TTr die respectievelijk worden ingedeeld bij de 1ste , 2de en 3de Militaire Gebieden. Bij de Interventiemacht in de Duitse Bondsrepubliek wordt het 8ste Bataljon TTr (Ravitaillering en Maintenance) opgericht vanaf de 81ste Compagnie Supply; het 14de Bataljon TTr (Transmissies voor de Logistieke Zone van het Corps) wordt gevormd vanuit de 32ste Compagnie TTr. Het 4de Bataljon TTr wordt Organiek Bataljon voor het Voorwaarts Corps.
Het jaar 1960 is opmerkelijk in de geschiedenis van de Transmissies van het Belgische Leger. Met het Koninklijk Besluit van 25 augustus 1960 worden de Transmissies onafhankelijk. Een Algemene Directie en een lnspectie van de Transmissies worden opgericht. Vanaf dan dragen de TTr's niet langer de kentekens van de Genie, die ze vanaf hun oprichting hadden gedragen. De kleuren wit en huzarenblauw worden hun toebedeeld, evenals een nieuw kenteken en een nieuwe slagzin "Omnia Conjungo".
De Paus PIE XII heeft de Aartsengel Gabriel Hemelse Patroonheilige van de Telecommunicatie verklaard op 12 januari 1951; Aartsengel Gabriel wordt deze de
heilige van alle TTr in 1960.
 |
 |
Wagen met automatische telefooncentrale (1965) |
Berichten overgemaakt per verreschrijvers met automatische cijfering |
De 1ste Groepering TTr wordt afgeschaft in 1960. De taken ervan, evenals deze van de Sectie Transmissies van de Staf van het 1ste Corps, worden overgenomen door het Commando van de Transmissies van het 1ste Corps dat op dat ogenblik wordt opgericht. Dan wordt ook de 22ste Compagnie TTr ontbonden. De 44ste Compagnie TTr, opgericht in 1957, wordt ingedeeld bij het 1ste Corps; deze is gespecialiseerd in elektronische tegenmaatregelen. Teneinde de transmissies te verzekeren in de achterzone van de gevechtszone wordt de 17de Compagnie TTr samengesteld. De 2de en 6de Compagnie TTr worden in 2de en 6de Bataljons TTr omgevormd in Bataljons en toegewezen aan de twee Divisies van het Legercorps. Wat de 13de Compagnie TTr betreft, die samengesteld werd in 1961, dient gezegd dat deze de transmissies verzekert voor het Hoofdkwartier van de Legergroep Noord (NORTHAG).
In België ondergaan verscheidene TTr-eenheden alweer een reorganisatie. De 110de Compagnie TTr wordt afgeschaft in 1960. In 1961 worden de 100ste Compagnie TTr/B.V.S., 162ste , 164ste en 166ste Compagnies TTr voor Bevoorrading en Maintenance ontbonden.
In 1969 grijpt een belangrijke reorganisatie van de Landmacht plaats. Opnieuw zal dit gevolgen voor de Transmissietroepen hebben. Op 1ste maart 1969 wordt het 21ste Bataljon TTr afgeschaft. Op hetzelfde ogenblik wordt het 14de Bataljon TTr als dusdanig ontbonden teneinde de 14de Compagnie TTr te worden, ingedeeld bij de 1ste Divisie. Het zelfde geldt voor het 2de Bataljon TTr dat omgevormd wordt tot 2de Compagnie TTr en ingedeeld bij de 16de Divisie. De 20ste Compagnie TTr, die zal instaan voor de transmissies voor de Artillerie-eenheden met nucleaire capaciteit, wordt opgericht op 1ste maart 1969 en is afkomstig van de 2de en 21ste Bataljons TTr.
Op 1ste januari 1971 wordt het nieuwe Corps van de Logistiek opgericht, dat de vroegere Kwartiermeester, Transport, Ordonnance evenals de logistieke formaties van de Genie en Transmissies groepeert. Het 8ste Bataljon TTr, dat in de logistieke steun voorzag voor de eenheden van het 1ste Corps wordt afgeschaft en maakt vanaf dan deel uit van het nieuwe 8ste Bataljon Logistiek; de opdrachten van de 81ste en 83ste Compagnies worden overgenomen door de 270ste Compagnie Depot E en 231ste Compagnie Maintenance E. Het Depot voor TTr Materieel (Sijsele) en het As.I.A.T. (Vilvoorde) gaan eveneens over naar het Corps van de Logistiek. |
 |
Radiozender ontvanger met hoog vermogen (1965) |
Op 1ste maart 1972 wordt vanaf de 121ste en 122ste Compagnies TTr de 12de Compagnie TTr (Infrastructuur Noord) opgericht. Deze Compagnies hebben als opdracht te zorgen voor de territoriale transmissies in het noordelijke gedeelte van het land. De 3de Compagnie TTr komt voort uit de naamsverandering van de 123ste Compagnie TTr die op 1ste maart 1974 werd ontbonden. Tot haar verantwoordelijkheid behoren de territoriale transmissies in het zuidelijke gedeelte van het land.
 |
Een reorganisatie in 1978 brengt opnieuw een wijziging teweeg bij de TTr-eenheden van de Binnenlandse Strijdkrachten. Vanuit de 12de Compagnie TTr wordt op 1ste september 1978 het 10de Bataljon TTr te Peutie opgericht. Zijn opdracht bestaat erin de exploitatie der transmissies te verzekeren van de Generale Staf evenals de territoriale transmissies van het noordelijke gedeelte van het land. De 3de Compagnie TTr wordt afgeschaft en opgeslorpt door het 5de Bataljon TTr dat eveneens geherstructureerd wordt; vanaf dat ogenblik bestaat zijn opdracht erin de exploitatie te verzekeren van de transmissies van de Staf van de Binnenlandse Strijdkrachten en de territoriale transmissies van het zuidelijke gedeelte van het land. In 1974 fusioneren de Transmissieschool en het Opleidingscentrum van de TTr, beiden in 1946, opgericht te Vilvoorde en te Mechelen, tot een enig opleidingsorganisme dat Centrum van de Transmissies en de Elektronica genoemd wordt en gestationeerd is te Peutie. De 44ste Compagnie TTr (ECM) wordt afgeschaft op 1ste maart 1980. |
Leggen van veldlijnen met helicopter |
Op 1ste november 1982 tenslotte fusioneert de 14de Compagnie TTr, intussen teruggekeerd naar Verviers in 1978, met de Compagnie HK van de 16de Divisie teneinde de Compagnie Hoofdkwartier en Transmissies van de 1ste Divisie te worden. Wat de 2de Compagnie TTr in de Duitse Bondsrepubliek betreft, deze fusioneert op haar beurt met het Eskadron Hoofdkwartier van de 16de Divisie en wordt Compagnie HK en Transmissies van de 16de Divisie. Deze compagnies worden afgeschaft in 1990.
De grote herstructurering van de TTr wapen leidt in 1990 tot de volgende organisatie:
- 4 TTr wordt het Bataljon TTr van de Hoofdkwartieren van het Corps;
- 6 TTr wordt Bataljon TTr Knooppunten van het gemaasde net van het Corps;
- 5 TTr wordt Bataljon TTr Beheer van de Hoofdkwartieren van de Binnenlandse Strijdkrachten;
- 10 TTr Bataljon van de Territoriale Transmissie van de Binnenlandse Strijdkrachten;
- 20 Cie TTr wordt Compagnie HF Radio voor het Corps gestationeerd te Verviers.
De huidige TTr
Vanaf 1990 werd het Transmissiewapen systematisch ingezet in alle humanitaire operaties die door België in de wereld worden uitgestuurd. Zo hebben de Verbindelaars de Belgische troepen ondersteund in Zaïre, in Rwanda, in Somalië, in Ex-Joegoslavië, in Haïti, in Kongo, in Albanië, etc.
Het verdwijnen van de Muur en de opening naar het Oosten bracht een omwenteling teweeg in de internationale verhoudingen. De vredesondersteunende operaties gaven een andere dimensie aan de inzet van Defensie terwijl de buitenlandse opdrachten elkaar opvolgden.
In 2000 werd tot een nieuwe herstructurering van de Strijdkrachten besloten. De Machten zijn verdwenen om door de "componenten" te worden vervangen. Het Transmissiewapen is in deze herstructurering verdwenen. De Landcomponent zal tegen 2015 beschikken over een commando (COMOPSLAND), twee gemechaniseerde brigades (Mec Bde), een aëromobiele brigade, steuneenheden aan de operaties en vier trainingskampen. Onder de opgerichte steuneenheden vindt men een groepering van de CIS-middelen ( Communicatie- en Informatiesystemen ). Deze Groepering CIS is de erfgenaam van het Transmissiewapen.
Zij omvat de volgende eenheden:
- de 2 Gp CIS in St-Niklaas
- de 4 Gp CIS in Marche-en-Famenne
- de 5 Gp CIS in Doornik
- de 6 Gp CIS in Peutie
- de 10 Gp CIS in Leopoldsburg
De 2 GP CIS wordt in 2010 ontbonden end de 5 Gp CIS in 2011. Het Transmissie Wapen bestaat dus nu uit de actieve eenheden 4, 6 et 10 Gp CIS. Wij zijn zeer ver van de postduiven. Maar de vooruitgang stopt nooit en de CIS Groepen afkomstig van de Transmissietroepen zullen in de toekomst een zeer belangrijke rol blijven spelen in verband met het lot van ons Vaderland.
|