Header image

 

 

Voorstelling

Reglement

Koninklijke Vereniging

Entiteiten

A.V.

Vriendschapsdag

Lidmaatschap

Lijst leden

TTr Geschiedenis

Maj Housiau

St Gabriel

70 jaar Franse Tr

Bevriende Vereniging

Varia

Contact

 

Dag van de Vriendschap 2017

 

De zon was steeds present gedurende onze reis en verblijf te Straatsburg. Een eenvoudig maar stevig middagmaal in het EUROCORPS werd aangevuld door een magistrale uiteenzetting gegeven door de Cdt Caroline DEPREZ (PAO) over het EUROCORPS. Hieronder kunt u een samenvatting terugvinden.

Eurocorps

Het EUROCORPS is een internationaal legerkorps van 60.000 militairen uit de legers van België, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Spanje en is opengesteld voor alle landen uit de Europese Unie (EU) en de NAVO. Het hoofdkwartier is in Straatsburg gevestigd.
Opgericht in 1992, was het EUROCORPS al in 1995 daadwerkelijk klaar voor inzet. Het EUROCORPS is een initiatief van Frankrijk en Duitsland maar zijn deuren bleven ook open voor andere naties: België (1993), Spanje (1994) en Luxemburg (1996). Sindsdien nemen Italië, Griekenland, Polen, Turkije, Roemenië deel als geassocieerde natie. Zonder besluitvormende macht geven deze naties een beperkt aantal officieren en onderofficieren als steun aan de Staf in Straatsburg. In januari 2016 sloot Polen aan bij de kadernaties.
Het Hoofdkwartier EUROCORPS is in Straatsburg gevestigd en is samengesteld uit de volgende eenheden:

  • Een bevel groep samengesteld door de bevelvoerende generaal (COMEC), zijn adjunct (DCOM), een stafchef (COS), drie stafchef adjuncten (DCOS), lucht- en zeevertegenwoordiger (AREC, NAVREP), juridische adviseurs (LEGAD), public relations raadgever (PAO), een medische raadgever (GMED) en een politieke raadgever (POLAD).
  • Een staf van ongeveer 350 personen die Griekse, Italiaanse, Poolse en Turkse officieren bevatten.
  • Een multinationale steun Brigade (MNCS Bde) voor steun aan de bevelvoering is tevens in Straatsburg gevestigd. Ze steunt het EUROCORPS Hoofdkwartier tijdens zijn ontplooiingen. Deze Brigade beschikt over eenheden die ter beschikking gesteld worden door de naties.
  • Een steun bataljon (HQ Spt Bn), onder het bevel van de Brigade, dat het Hoofdkwartier steunt op gebied van veiligheid, transport, de voeding, enz.… Dit Bataljon heeft altijd 500 militairen, maar kan aangevuld worden in geval van noodzaak.
    Het Duits, Spaans, Frans en Nederlands zijn officiële talen. Engels blijft de operationele taal.
    Het EUROCORPS is aan geen enkel militair commando onderworpen, hoewel de eenheid door het Gemeenschappelijke Comité van de Kadernaties onder bevel van de Europese Unie, de NAVO, de Verenigde Naties, de OVSE of andere internationale organisaties geplaatst kan worden. Volgens het oprichtingsverdrag en het Verdrag van Straatsburg (26 februari 2009) moet het EUROCORPS voorbereid zijn op humanitaire hulpoperaties, op vredeherstellende operaties bijvoorbeeld binnen het kader van de Verenigde Naties of de OVSE en kan het legerkorps ingezet worden voor de verdediging van haar kadernaties, de Europese Unie of de NAVO. Om samen te kunnen werken met de NAVO heeft het EUROCORPS een structuur zoals de andere NAVO-legerkorpsen en gebruiken zij dezelfde NAVO-procedures. Tijdens de drink na de uiteenzetting over het EUROCORPS heeft onze voorzitter aan de GenMaj Pierre GERARD, Deputy Commander, een gouden medaille overhandigd als souvenir van onze bezoek .
medaille

 

Voor de avondmaaltijd had Marjan een verrassing voorzien in de vorm van een gezellig restaurant waar de typische Elzasche, Tarte Flambée, en de lokale wijn graag werden geserveerd.

resto
flamkuche

 

Op de tweede dag, na een gevarieerd morgenmaaltijd bezochten we het Europese Parlement, terug te vinden tussen L’Ill en l’Aar. Na de veiligheidsformaliteiten hebben wij een sessie bijgewoond waar de jeugd van verschillende naties aanwezig was. Het auditorium van het parlement is reusachtig en de kwaliteit van de debatten hebben op ons een groot indruk nagelaten. Daarna werden de geschiedenis en de architectuur van het gebouw Louise-Weiss uitgelegd door een gids van het parlement, alles werd bekroond door een bulderend audiovisueel spektakel.


Zie http://www.europarl.europa.eu/portal/nl

 

Nadien wandelden we door “La petite France” om het centrum van Straatsburg te kunnen bereiken. Het is niet mogelijk om alle wonderen langs de L’Ill met woorden te beschrijven, daarom bent u uitgenodigd de foto’s te bekijken in de foto reportage hieronder.

 

Na het middagmaal liet een geleid bezoek van Straatsburg ons toe om bijzondere dingen te ontdekken zoals bij voorbeeld de tegel met een deel van het geheugen van Straatsburg eronder. Het deksel mag pas in het jaar 3790 geopend worden. De kathedraal van Straatsburg behoort tot de grootste en beroemdste kathedralen van Frankrijk. De bouw van de uit roze zandsteen opgetrokken kathedraal begon in 1176 en werd na een 263 jaar durende bouwperiode, waarin bijna onafgebroken werd gewerkt, in 1439 voltooid.

Aan de noordkant van het koor staat het beroemde astronomisch uurwerk. Al in de 14e eeuw had de kathedraal een soortgelijk uurwerk, het zogenaamde ‘Uurwerk van de Drie Koningen’. Het uurwerk dat er nu staat, stamt uit 1574. In de 19e eeuw is het gerestaureerd. Rond het middaguur buigen de twaalf apostelen in het uurwerk voor Christus.


Op de derde dag, bezochten we het fort van Schoenenburg. Dit bezoek was tamelijk lang en vermoeiend: 2 uur en een half en een traject van5 km in de verschillende galerijen. Het fort van Schoenenburg is een versterkt artillerie fort van de Maginot-lijn (Oorlogsminister André Maginot ), lijn van vestingwerken gebouwd door Frankrijk langs de grenzen met België, Luxemburg, Duitsland, Zwitserland en Italië van af 1928 tot 1940. Het fort van Schoenenburg, gebouwd van af 1931, werd een beetje beschadigd door de gevechten van juni 1940, daarna door de Duitse sabotage van 1945 en werd hersteld in het begin van de koude oorlog. Het is het grootste werk van de Maginot-lijn dat nog kan bezocht worden in Elzas.

https://fr.wikipedia.org/wiki/Ouvrage_de_Sch%C5%93nenbourg

fort


Na een middagmaal in het restaurant “La  grange fleurie “ begon onze terugreis naar Peutie. Dit verblijf en de verschillende bezoeken in Elzas werden zorgvuldig voorbereid en uitgevoerd door onze secretaresse Marjan die door alle deelnemers werd gefeliciteerd.

Wilt U de volledige foto reportage bekijken, dan klick op de volgende link:

https://drive.google.com/open?id=0BwiPzXe3gkSteGxOV0ZJNTVDYlE

 

 

KONINKLIJKE NATIONALE VERBROEDERING DER TRANSMISSIETROEPEN & CIS