Header image

 

 

Voorstelling

Reglement

Koninklijke Vereniging

Entiteiten

A.V.

Vriendschapsdag

Lidmaatschap

Lijst leden

TTr Geschiedenis

Maj Housiau

St Gabriel

70 jaar Franse Tr

Bevriende Vereniging

Varia

Contact

 

Dag van de Vriendschap 11 juni 2018, in Flanders Fields

 

Voor de foto's, click hier

Om de verhalen ook na de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog levend te houden, heeft de KNV TTr & CIS beslist om voor zijn vriendschapsdag een bezoek van een volledige dag te Ieper door te brengen. Het weer was helder van smorgen tot s'avonds.

(De verschillende paragrafen hieronder werden geschreven door Harry Oberendorf voor het Belgische Munthuis in samenwerking met het In Flanders Field Museum)

 

DE OORLOG OM ALLE OORLOGEN TE BEËINDIGEN

Op 28 juni 1914, te Sarajevo vermoordt Gavrilo Princip, een Bosnisch-Servische student, de troonopvolger van het Keizerrijk Oostenrijk-­Hongarije. De aanslag op Aartshertog Franz Ferdinand is de spreekwoordelijk druppel.

De Eerste Wereldoorlog lag al geruime tijd op de loer, deze aanslag doet al het oud zeer naar boven komen en Europa ontploffen. Decennia van onderlinge strijd en de formatie van complexe allianties, leidt tot een conflict waarin alle wereldmachten betrokken zijn.
Ons land is officieel neutraal, maar ligt strategisch tussen de twee kampen in en zal uiteindelijk het slagveld vormen. Naarmate de tijd vordert en de strijd hevig door woedt, mengen ook wereld­machten van buiten Europa zich in de strijd. Het conflict herdefinieert de term 'oorlog' en komt bekend te staan als "de Groote Oorlog". Tijdens de eerste maanden van de Groote Oorlog vluchten zowat anderhalf miljoen Belgen naar het buitenland. Vooral naar Nederland, Frankrijk en Engeland. Gedurende de hele oorlog vlucht 1 op de 4 Belgen naar het buitenland.

Wanneer de oorlog in 1918 ten einde is, zijn vier Rijken opgehouden te bestaan. De kaart van Europa is grotendeels opnieuw ingedeeld, en een hele generatie jonge mannen is verloren gegaan. Meer dan 70 miljoen mensen hebben gestreden op de slagvelden; 9 miljoen hebben de strijd niet overleefd. De grimmige cijfers van de Eerste Wereldoorlog bevatten daarnaast ook nog 20 miljoen gewonden en miljoenen vermisten. Het exacte aantal Belgische slachtoffers is nog niet helemaal bekend. Recent onderzoek toont aan dat er naast 42.000 Belgische militairen ook meer dan 25.000 burgerslachtoffers zijn gevallen.
Er leven nu geen mensen meer die de oorlog nog bewust hebben meegemaakt. Dat maakt het “In Flanders Fields Museum” nog belangrijker dan het al was. Het houdt de herinnering aan de Groote Oorlog op een heel goede manier levend.

 

IN FLANDERS FIELDS MUSEUM

In een land waar oorlog heeft gewoed, gaat die niet gauw meer voorbij, ook niet als die oorlog nu een eeuw achter ons ligt. Voor elk van de meer dan 600.000 doden die vielen in ons land, voor elk van de ruim 425.000 graven en namen op monumenten en voor de honderden andere sporen en relicten in de frontstreek, voor elk van de miljoenen getroffenen (fysisch of psychisch gewonden, vluchtelingen en gedeporteerden) bestaat er een verhaal van verdriet, pijn en beproeving ergens in de wereld.

Het “In Flanders Fields Museum” brengt het historische verhaal van de Eerste Wereldoorlog in de West­-Vlaamse frontstreek. Het museum werkt vanuit veel mogelijke gezichtspunten. Het algemene en militair­historische is belangrijk, maar evengoed de relatie met het heden, onze omgang, als mens en als samenleving, met ons verleden en dat van alle andere betrokken landen. Mensen uit vijf continenten en van meer dan vijftig verschillende landen en culturen namen deel aan deze Groote Oorlog in België.

 

DE MENENPOORT

Het hele jaar door blazen elke avond om precies 20.00 uur een aantal klaroenspelers 'The last Post' in de Menenpoort in de West-Vlaamse stad Ieper. The Last Post is een trompetsignaal dat traditioneel wordt geblazen bij de begrafenis van een militair en bij herdenkingen voor gesneuvelde soldaten. Het klinkt in leper elke avond om de Britse soldaten te herdenken die bij de stad in de Groote Oorlog vermist zijn geraakt. Er bestaat geen twijfel dat de vermisten gesneuveld zijn in de strijd.

De ontroerende plechtigheid met The Last Post in leper bestaat al sinds 1928. Alleen in de Tweede Wereldoorlog bleef hij achterwege tussen mei 1940 en 6 september 1944. De Duitse bezetter van ons land wilde het niet hebben. Elk jaar leidt The Last Post op 11 november in de poort nog een uitgebreide herdenking in voor de vermiste Britten.11 november is de dag waarop met de wapenstilstand tussen de strijdende partijen een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog.

De Engelsen bouwden de poort in 1927. Hij heet Menenpoort omdat hij op de weg ligt naar de stad Menen in de buurt van leper. Over deze weg marcheerden vele geallieerde troepen in de Eerste Wereldoorlog naar het front. Voor velen van hen was dat een mars naar de dood. De poort is een herdenkingsmonument voor de soldaten uit het Verenigd Koninkrijk en zijn Gemenebest die nog steeds vermist zijn. De Engelse architect Reginald Blomfield (1856-1942) ontwierp de poort. Blomfield bouwde de Menenpoort als een klassieke triomfboog. In de poort vermelden stenen panelen de daarin gebeitelde namen van 54.613(!) Britse soldaten van wie men wel weet dat ze gesneuveld zijn maar van wie men niet weet waar ze begraven zijn. De Menenpoort is een grandioos ereteken voor deze vermisten. Hij houdt de herinnering levend dat zij het offer van hun leven brachten, ook voor de vrijheid van ons land.

 

BELGISCHE BURGERS OP DE VLUCHT

In elke oorlog vluchten burgers voor het oorlogsgeweld. Bi] ons veroorzaakte de Duitse inval van 4 augustus 1914 grote paniek bij velen van onze voorouders. De strijd om Luik joeg massa's mensen in Wallonië op de vlucht. De strijd in Vlaanderen dreef grote groepen mensen eerst naar Antwerpen.

Op de vlucht naar Nederland

Op 7 oktober 1914 veroorzaakte in Antwerpen het bericht dat een Duits bombardement verwacht werd een massale uittocht naar het neutrale Nederland. Na de val van de stad op 10 oktober vluchtten 23.000 Belgische militairen naar onze noorderburen. Naar schatting zijn een miljoen van onze landgenoten naar Nederland uitgeweken. Al in december 1914 was het grootste deel van de Belgische uitwijkelingen weer teruggekeerd naar België. Uiteindelijk bleven ongeveer 100.000 landgenoten de hele oorlog in Nederland.
De Belgisch-Nederlandse grens onder stroom
De Duitsers sloten in 1915 de grens met Nederland af met een driedubbele draadversperring. Het middelste hek van de afsluiting stond permanent onder een elektrische stroom van 2000 volt. Deze elektrische grens kostte ruim 800 mensen het leven waaronder ook vluchtelingen.

Uitwijken naar Noord-Frankrijk

Een aantal Belgische burgers ontkwam per boot naar Engeland. De mensen die dat niet lukte, trokken langs de kust in de richting van Calais. Een aantal kwam terecht in het laatste stukje vrij België achter de Ijzer. Na verloop van tijd stuurde de Belgische militaire overheid in het gebied hen ook door naar Frankrijk. In Frankrijk en Engeland kwamen ruim een half miljoen Belgische vluchtelingen terecht die niet voor het einde van de oorlog terug konden, en velen pas jaren later. Ze werden vaak in de oorlogsindustrie tewerkgesteld.

In Engeland

Het publiek in Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland leefde in het begin van de oorlog sterk mee met de vluchtelingen. Er was in de land en verontwaardigd gereageerd op de onrechtmatige overrompeling van het neutrale België. 'Poor Little Belgium' heette het in de Angelsaksische pers. Later verslechterden de leefomstandigheden in de drie gastlanden door de oorlog. Dat verminderde de solidariteit met de vluchtelingen.

 

 

KONINKLIJKE NATIONALE VERBROEDERING DER TRANSMISSIETROEPEN & CIS